Ulaşım ve İrtibat
Bülent Dönmez- 0532 2834127
Doğancılar Sümbülzade Sok. Buhara Apt. No:33, Üsküdar
Ana SayfaAnsiklopediİznik çinilerinin özellikleri

İznik çinilerinin özellikleri

İznik çinilerinin özellikleri

iznik tabak 1 e1640624873496
AYAKLI TABAK 1. 16. yüzyıl ilk yarısı Beyaz hamurlu, dışa dönük, dilimli ağız kenarlı, daralan çukur gövdeli ve yüksek ayaklıdır. Fakat ayak kırıktır. Beyaz astarlı olup, şeffaf renksiz sıralımda, griye çalan kobalt mavi dekorludur. Konturlar daha koyudur. Kenarların dilimleri üzerinden ince kuşak geçilerek belirginleştirilmiştir.

Kenarları, palmctlerin yanyana sıralandığı bir bordür çevrelemektedir Tabağın ortasında merkezde; içinde rozet çiçek bulunan ve sekiz üçgen dilime bölünmüş, yuvarlak bir madalyon yeralmaktadır.

Çevresinde dönüşümlü olarak dört madalyon vc çin bulutlarının birbirine eklenmesiyle oluşan bulut toplulukları bulunmaktadır. Madalyonların iç bezemeleri farklıdır. Bezemeler, selviler arasında mimari, portekiz arması ve sivri kemerli niş şeklindedir. Madalyonların üst ve altında çintemani motifi bulunmaktadır. Palmetlerin yanyana sıralandığı kenar bordürü, tabağın arka yüzünde tekrar edilmektedir. Kırık olan ayağın bezeli olduğu anlaşılmakta, fakat motifler tespit edilememektedir. Ağız kenarı tümlenmiştir.

iznik tabak 2 e1640625456102AYAKLI TABAK 2 17. yüzyıl Yükseklik 14.3 cm, Çap 35.3 cm Beyaz hamurlu, geniş, dışa dönük, dilimli ağız kenarlı, daralan çukur gövdeli, yüksek ayaklıdır. Beyaz astarlı, şeffaf renksiz sırlı olup, konturlan daha koyu tonda çizilmiş kobalt mavi dekorludur.

Dalgalı bir kontur, palmet dizisi ve noktalı bir bordür ağız kenarını çevrelemektedir. Ara bordür üç dilimli bitkisel motifler ve paralel çizgilerden oluşmaktadır. Merkeze iri bir rozet çiçek işlenmiştir. Dış yüzde ağız kenarında lotüs, ayak üzerinde palmet dizisi, en altta da zikzaklı bir bordür dolanmaktadır.

iznik tabak e1640638791327İZNİK TABAK
16. yüzyıl ilk yarısı
Yükseklik. 6.1 cm, Çap. 36.4 cm
Beyaz hamurlu, dışa dönük, dilimli ağız kenarlı, daralan çukur gövdeli ve halka kaidelidir. Beyaz astarlı olup, şeffaf renksiz sır altında kobalt mavi kullanılmıştır. Kenar bordüründe dalga motifi, kenarlardan çukur kısma geçişte, yaprakların çevrelediği stilize çiçek motifleri görülmektedir.
Tabağın ortası birbirine paralel uzanan üç üzüm salkımı ve asma yapraklarıyla bezelidir. Arka yüzde stilize çiçek ve yapraklardan bir bordür bulunmaktadır. Restorasyon görmüştür.

İznik çinilerinin özellikleri
Limoges porselen

| Antika Hastanesi

Son Eklenenler
Whatsapp irtibat